Geschreven door Maartje Brand op 19 februari 2022 08:48

Tomorrow it is

Door: Maartje

Blijf op de hoogte en volg maartje

14 Januari 2022 | India, Kundapura Railway Station Dag lieve mensen,  

Als eerste wil ik, namens de kinderen, jullie ongelooflijk bedanken voor de steun voor de wederopbouw voor Koni. Zie de foto’s. Koni is echt prachtig aan het worden. Maar wat mij eigenlijk nog meer raakt is dat iedereen vertrouwen heeft gehad in Koni en in ons.  
Ondanks dat we moesten sluiten ben ik gewoon weer hier en gaat Koni verder alsof er even geen corona is geweest.  
Ook heb ik een goed gesprek gehad met Shobha en Chetena over de toekomst van Koni. Eigenlijk is het mooie dat Shobha en Chetena niet bezig zijn met een toekomst; de dag komt zoals die komt en wat er morgen gebeurt zien we dan wel weer. Wat er ook gebeurt: Koni zal blijven voortbestaan, ook al zal ik er misschien niet meer 12 maanden per jaar zijn. En dat was het enige wat voor mij belangrijk was om te weten. 

Kinderen zullen komen en gaan. Voor sommige kinderen is Koni een plek om een aantal jaren door te brengen en sommige (volwassen) zoals een Gowri, Chitra en Annaja zullen altijd bij ons blijven.

Bijna al de kinderen die we hebben kunnen bereiken zijn terug in Koni. Alleen bij Aby zijn moeder en Divya haar vader is het niet gelukt. 
De meeste kinderen komen goed terug. Ze zijn ongelooflijke blij om weer hier te zijn en na een dag voelt het alsof iedereen nooit is weg geweest. Prachtig om te zien hoe de kinderen met elkaar omgaan. Het zijn echt broers en zussen. Ook bijzonder om te zien wat ze allemaal nog herinneren. Ik sta echt versteld van Gowri en hoeveel ze eigenlijk heeft geleerd en zo ook Vikranth en Sujay. Zodra ze in mijn kamertje komen om 1 op 1 met mij te werken, gaan die hersentjes weer werken en herinneren ze zich elke dag weer iets meer. We wachten nog op Saurab. Saurab is veel ziek geweest en er wordt in zijn dorp nu een grote puja voor hem gehouden om de boze energieën bij hem weg te houden. Vidhya komt als het goed is maandag. Vidhya krijgt een mooie taak; een van de helper-vrouwen is analfabeet en wil graag leren lezen. Vidhya gaat haar elke dag een uurtje les geven. Pay it forward . 

Ook in Koni is een grote puja gehouden, wij zijn corona vrij . Altijd bijzonder hoeveel eraan te pas komt. Ik doe altijd keurig met alles mee. Want ook Omicon neemt India langzaam over. Ik kijk hier geen Indiaas nieuws en dat voelt heel rustig. Ik sprak een van de boardmembers tijdens de puja en hij vertelde eerlijk dat India een tweede lock down niet aan zou kunnen, er is nu al zoveel armoede bij gekomen.

En dan Vino. Vino stond vorige week plots voor het hek van Koni. Velen van jullie kennen het verhaal van Vino. Vino heeft, net als Pavan en Kishor, een speciaal plekje in mijn hart. Vino kwam bij ons toen hij net 6 jaar was. Zijn moeder was 12 toen ze met de vader van Vino moest trouwen, haar oom. Vino werd geboren met cretinisme, een ernstige schildklierafwijking, die bijna niet meer voorkomt. Ouders brachten Vino bij ons omdat ze geen raadt meer met hem wisten en hij dagen alleen thuis zat. Hij was doof en zijn lichaam functioneerde niet goed. Ook over zijn verdere levensverwachting bestonden grote zorgen. Nadat Vino medicatie kreeg, ging het stapje voor stapje beter met hem. Pfff wat heb ik veel met hem gewerkt en wat hebben we veel ziekenhuizen gezien. Maar het was het allemaal waard. Vino was dol op dieren. Het liefste was hij de hele dag met een hond in de weer.  
Toen ik hem vorige week weer voor het eerst zag was ik zo trots op hem en hij was zo blij om mij te zien. En wat blijkt….Vino vertelde dat hij werk heeft gevonden; hij is schapenhouder geworden en zorgt voor 34 schapen. Zijn vader is gestopt met drinken en ook zijn leven is veranderd. Vino verdient 11 euro per maand. Helemaal blij vertelde hij dat dit geld bestemd is voor het nieuwe huis voor zijn familie. Onze taak van Shobha, Chetena, de vrijwilligers, teachers en helper-vrouwen zit erop. Vino heeft een toekomst.  
Het afscheid vond ik wel even lastig en hij ook, maar wat ben ik trots op hem en wie had dat ooit gedacht..Vino’s wens is in vervulling gegaan; hij mag werken met dieren en hij verdient, Vino wordt dit jaar 16.  

In Koni zijn we bijna klaar met alles vernieuwen en opknappen en wat is er hard gewerkt. Ik kan weer douchen, de kinderen hebben weer warm water en de meeste fans doen het weer. We wachten nog op een generator, zodat we in ieder geval een beetje stroom hebben als de stroom uitvalt, wat nog steeds dagelijks gebeurt. Het enige waar we nog geen oplossing voor hebben zijn de toiletten, maar zoals Shobha altijd zegt; tomorrow Maartje!  

Tomorrow it is.  

Nogmaals dank.

Liefs uit het kleine wereldje: Koni, ook namens de kinderen. 

Reageer op dit bericht

* verplicht