DSC_7690

Koni is nu een echt ‘thuis’ voor de kinderen die er wonen. Onder de liefdevolle, bezielende leiding van Maartje en Shobda krijgen de kinderen liefde en aandacht, kunnen zij zichzelf zijn en zich ontwikkelen. Maar dat is niet zonder slag of stoot gegaan.

2007-2009

Het begin
11 jaar geleden besluit de heer Kutti, een Indiase middenstander en vader van een dove zoon, dat hij iets wil veranderen. Hij wil gehandicapte kinderen de plek geven die ze in India niet krijgen. Een Indiase stichting steunt hem. Er wordt een tehuis gebouwd tegenover zijn woning.
Maar droom en werkelijkheid liggen ver uit elkaar. Het ene na het andere kind wordt bij het tehuis afgeleverd. Behalve een vloer en een dak is er niets. De man weet niet wat hij met de kinderen aan moet. Het tehuis is letterlijk te klein voor de 35 levens die het moet herbergen.
Het lijkt het scenario van een slechte film: de man gaat vreemd, verliest aanzien in het dorp en wordt zijn huis uitgezet. Hij trekt in bij de kinderen en raakt aan de drank. Er is niemand die hem controleert. Het enige lichtpuntje voor de kinderen zijn de vrijwilligers die via vrijwilligersorganisatie FSL een tijdje komen helpen op Japthi.

Intussen aan de andere kant van de wereld

In de zomer van 2007 vliegt Maart naar India Kundapur. Ze wordt een tijd gevolgd door omroep Llink die een documentaire over haar maakt. Als kersverse vrijwilliger schrikt ze van wat zij aantreft.
Het tehuis is een chaos. Kinderen zijn vervuild en vervreemd. Ze krijgen geen medische zorg, ze hebben geen kleding, geen matras om op te slapen en niets om mee te spelen. De jongens worden mishandeld en na een paar maanden ontdekt Maartje tot haar afschuw dat de meisjes worden misbruikt. Ze doet aangifte en de heer Kutti wordt uit zijn functie ontzet. Dan blijkt ook nog dat er 18.000 euro verdwenen. De Indiase Trust dient een aanklacht in tegen de heer Kutti.

Donateurs trekken zich terug en Manasa Jyothi Trust is bankroet.

Maartje begint Stichting Japti Mijdrecht 
De documentaire die LLink heeft uitgezonden levert een stroom van reacties uit Nederland op. Veel mensen maken geld over om Maartje te helpen Koni op poten te zetten. Samen met haar ouders richt zij Stichting Japthi Mijdrecht op. Maartje stopt als vrijwilliger bij FSL en neemt de dagelijkse leiding van het tehuis over. Ze gaat op zoek naar een nieuwe plek voor een nieuw tehuis voor de kinderen en Shobha vindt deze in het dorpje Koni. Een nieuw tehuis wordt gebouwd met donaties vanuit Nederland.

 

Oktober 2011
Nu Japthi eindelijk is verhuisd naar een betere plek, Koni, komt pas echt aan het licht hoe zwaar het was in Japthi. Niet alleen werden de kinderen dagelijks geconfronteerd met Mr. Kutti, die daar nog steeds woont, ook was de ruimte vreselijk en waren de voorzieningen bar slecht. Maar zoals Maartje nu zegt, we hebben het overleefd!

2012-2017

Sinds de kinderen zijn verhuisd naar Koni konden Maartje & Shobha en de staff eindelijk beginnen met de wederopbouw, of misschien kunnen we beter zeggen de opbouw van Koni. Er werken nu 2 vaste leerkrachten op Koni samen met Maartje. Beide zijn opgeleid door Maartje. De kinderen werken met de Methode Leespraat en Rekenvoorbereiding / Rekenlijn. Naast het dagschema krijgt elk kind 1 op 1 begeleiding.

Maartje wordt bijgestaan door ervaren vrijwilligers van over de hele wereld. Kortom; de kinderen in Koni wonen in een volwaardig tehuis en krijgen aanpaste educatie. Om dit te kunnen voorzetten zijn er nog altijd donaties nodig uit Nederland.