Geschreven door katja op 17 februari 2019 18:12

Dag lieve mensen,

Mijn eerste mail in 2019 naar jullie. Ik ben het jaar fantastisch begonnen. Eerst een prachtige vakantie samen met mijn moeder, Gerdy en Monica in Nepal en sinds een paar weken weer aan het werk in Koni met hele fijne mensen.

Ik voel nu al dat het een heel bijzonder jaar gaat worden. Niet alleen zal er een boek komen over Koni, maar ik voel ook dat de energie in Koni volledig aan het veranderen is. Het lijkt alsof er een lichtheid in Koni aanwezig is, die voorheen niet zo duidelijk voelbaar was. De lichtheid heeft er altijd gezeten, maar voor het eerst mag deze er ook helemaal zijn. Ik weet zeker dat dat voor een deel met mij te maken heeft, alsof ik nu na al deze jaren eindelijk mag loslaten en eindelijk durf te zeggen: het is goed zo, de heftigheid, de zwaarte zijn voorbij het is tijd om helemaal te gaan genieten. De kinderen gaan ongelooflijk goed en hun blijheid is zo voelbaar. Ik mag genieten van wat we hebben neergezet, zo voelt het.

In 2018 hebben we vooral aandacht besteed aan het verder ontwikkelen van een goed dagprogramma voor de kinderen. Dat moest ook wel, omdat de diversiteit van de kinderen steeds groter wordt naarmate ze ouder worden. Sommige kinderen zijn toe aan een meer schoolse manier van lesgeven en andere hebben juist iets meer aandacht nodig voor hun motorische ontwikkeling en zelfredzaamheid. Gelukkig hebben we nu ook de mogelijkheden in Koni om dit aan te bieden. Zeker als straks het nieuwe klaslokaal af is. In 2018 zijn er 3 nieuwe kinderen bij gekomen. Gelukkig kunnen ze nog even thuis wonen bij hun ouders en zijn de ouders bereid om elke dag 2 uur op en neer te reizen. Bijzonder dat er ook daar een verandering zichtbaar is. Deze ouders vinden het alle 3 belangrijk dat hun kind naar school gaat en doen er dan ook alles aan om hun kind bij ons te brengen. Vaak zijn ze al op meerdere scholen geweest voordat bij ons komen. En als ze Koni dan eenmaal hebben gezien, willen ze ook niet meer naar een andere school. Het betekent dat we in Koni nu aan 19 kinderen onderwijs bieden. Elk kind krijgt nog steeds elke dag 1 op 1 en we hebben de groep nu ook op gedeeld in 3 kleine klasjes. Dit vraagt veel van de vrijwilligers en van de staff. Maar zeker de 2 leerkrachten die we nu hebben zijn enorm gegroeid de afgelopen jaren en, dat is misschien nog wel belangrijker, bereid om te leren. Daarnaast komen veel vrijwilligers weer terug en dat maakt het een heel stuk makkelijker voor mij en de kinderen. Vandaag is Elsemieke weer begonnen voor 3 maanden, leerkracht in Nederland in het speciaal onderwijs, mooier kan je het niet krijgen!

Dit zal het laatste jaar zijn voor de 2 teachers, hun horoscoop is bekend gemaakt in hun ‘kaste’ en zodra er een goed proposal komt van een mannelijke partij, zullen ze worden uitgehuwelijkt en niet meer bij ons kunnen werken. Zo gaat het hier. Vroeger had ik mij daar heel druk over gemaakt, nu weet dat het goed komt, omdat de basis er ligt. En zo lijkt het eigenlijk met alles te gaan. Nu het fundament er ligt, kan Koni alleen maar mooier worden en groeien en het allermooiste is denk ik, dat ik nu ook vertrouwen heb dat het goed is.

Ook voor de stichting was 2018 een heel mooi jaar. We hebben een paar prachtige grote giften ontvangen van mensen en bedrijven waarmee we hele mooie dingen konden doen. Ik hoop dat we dit in 2019 kunnen voorzetten. Het is zo bijzonder om te zien wat we hebben bereikt met hulp uit Nederland.

Dit weekend waren we met de kinderen in Goa en dan krijg ik altijd veel aanspraak van mensen. Zo sprak ik vanochtend met een vrouw en zij vroeg aan mij of ik Koni niet wilde uitbreiden naar Goa. Ze gaf met name aan dat ze heel graag zelf ook iets zou wille betekenen en iets zou willen opzetten. Dit hoor ik vaker van mensen die in India op door reis zijn. En ik geef dan eigenlijk altijd hetzelfde antwoord terug. Koni is niet ontstaan, omdat het ‘mijn idee’ was. Het was er al. De vraag kwam niet van mij, de vraag kwam vanuit India, Japthi zelf. En mocht ik ooit het concept Koni gaan uitbreiden, dan moet de vraag komen vanuit de mensen zelf. Ik geloof anders niet dat het kan werken. Dan kan Koni nog zo’n mooi concept zijn..de mensen moeten zelf met de vraag komen, dan is de bereidheid er al en kan de energie gaan stromen.

Dat 2019 maar een prachtig jaar mag worden voor Koni, de staff en voor jullie.

Liefs van mij en moeder,

Maartje

ps eindelijk weer nieuwe foto’s.

Reageer op dit bericht

* verplicht